Okulumuz Tarihçesi

         Mudurnu tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Çeşitli medeniyetlerin yerleşim yeri olmuştur. Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük rol oynamıştır. İlçe tarihi ve kültürel değerlerle çevrilidir. İlk önce Selçuklu dönemlerinde Türk yerleşim yeri olan Mudurnu da eğitilmiş kişi olarak Osmanlı Devletinin teşkilatının çekirdeğini oluşturan Çandarlı Kara Halil Paşa Mudurnu da yetişmiştir ve Ahi teşkilatının öğrencileridir. Eğitim durumu ilk önce Ahi teşkilatları ile başladığı anlaşılmaktadır.

        Evliya Çelebi. Kazada tarihi eser olarak yalnızca Yıldırım Han Camii ve medresesiyle üç han ve hamamdan bahseder. Bu da çok eski bir eğitim kurumu olan medreselerin var olduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır.

       Osmanlı döneminde eldeki defterlere göre kasaba nüfusu içinde bir bölümü de din, eğitim ve idari hizmetler alanında görevliler oluşturmaktadır. Bunlar arasında Muhtar, İmam, Müezzin, Talebe ve Hatib olarak 25, Şeyh, Müderris, Postnişin. Muallim ve Derviş olarak 15, Mahkeme katibi, Muayyed-i kaza, Mahkeme muhzırı. Kaza Müftüsü ve bir Hanedan üyesinin de bulunduğu 5 hane reisi de yer almaktadır. Bu grubun toplam hane içindeki paylan ise %5.5. Buda eğitim ve hizmet sektöründe Mudurnu’da varlıkları sayısal olarak ta vardır.

       Milli Mücadele yıllarına gelindiği zaman Mudurnu’da “İbdidadiye” okulu vardı. Bu okul bugün Turhan BAYINDIR’ın evinin bulunduğu yerde faaliyet göstermiş olup 1926 yılında Cumhuriyet ilkokulunun kuruluşuna kadar devam etmiştir. Bu okulda öğretmenlik yapan kişilerin isimleri Muallim İbrahim (ÖZER) efendi, Hatiplerin Hasan (YILMAZ) efendi, Hafız Tevfik (KARAARSLAN) efendi, Noktacıların Albay Arslan Bey ve Hacı Bayraktarların Ahmet (BAYRAK) efendidir.

        1926 senesi ve bunu takip eden yılarda Havlu Mahallesinde şimdiki Merhum Hacı Ömer ULU’ya ait olan binada  “Dumlupınar” isminde 3 yıllık bir okul Eğitim-Öğretim yapmıştır. Bu okulda 3 yılını tamamlayarak okumak isteyenler 4. ve 5. sınıfları Cumhuriyet İlkokulunda okurlardı.

      İlçede en eski modern anlamda okullar  Cumhuriyet İlkokulu 1926, Dumlupınar İlkokulu 1959 da yeni binasında,  Mudurnu Ortaokulu 01.10.1948 tarihinde, 1972-1973 eğitim-öğretim yılında Lise eğitimi de vermeye başlamıştır. Pratik Kız Sanat Okulu 1972-1973 yılında eğitime başlamıştır.

       Halk Kütüphanesi 1962 yılında kurulmuş ve 1966 yılında çocuk bölümü açılmıştır. Halk Eğitim Merkezi 30.11.1962  tarihinde açılmıştır. Köylerinde ise 1940’lı yıllarda bir ilkokul ve çoğunlukla 1960’lı yıllarda olmak üzere ilkokullar açılmıştır.
         Okulumuz 1960 yılında tek derslikli binasında “Topallar 1.İlkokulu” olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Zamanla okul binası ihtiyaca cevap vermediği için binaya bir derslik daha eklenerek 1998 yılına kadar iki derslikli ve birleştirilmiş sınıflı bir okul olarak hizmet vermiştir.                 1998 yılında ilçemiz Mudurnu’da ”Taşımalı Eğitim” sistemine geçilmiş ve okulumuz taşıma merkezi olmuştur. Bu nedenle okul bahçesine 8 derslikli yeni bir bina yapılmış ve okulumuz “Topallar İlköğretim Okulu” adını almıştır. Köy ve mahalle olmak üzere 17 merkezden okulumuza öğrenci taşınmıştır. Okulumuz ortalama 350 öğrencisi ile 2004 yılına kadar 6 yıl Taşıma Merkezli İlköğretim Okulu olarak eğitime hizmet vermiştir

           2004 yılında Mudurnu’da Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun açılmasıyla okulumuza taşınan bazı köyler taşıma kapsamından çıkarılmış ve bu köylerin öğrencileri YİBO’ya yatılı olarak alınmıştır.Bu nedenle okulumuzdaki öğrenci sayısı ortalama 250 öğrenciye düşmüştür.

             1960 yılında yapılmış olan eski binanın taşıyıcı bölümlerinin zayıflamış olması ve kullanılmasının tehlike arz etmesi ;1998 yılında yapılan 8 derslikli binanın da ihtiyaca cevap verememesi nedeni ile okulumuza  2005 yılı yaz döneminde 9 derslikli bir ek bina daha yapılmıştır.Yeni binaların önünde kalan eski bina yıkılarak yeri bahçeye katılmıştır.

           Okulumuzun bulunduğu köyün adı “ Topallar Köyü “ iken;2005 yılında “Yazılar Köyü” olarak değişmiştir. Okulumuzun adı da bu tarihten itibaren “Yazılar İlköğretim Okulu” olmuştur.4+4 sonrasında okulumuz Yazılar İlkokulu ve Yazılar Ortaokulu olarak ikiye bölünmüştür.Şuan yeni binada 1-4.sınıflar 8 şube ve 1 Anasınıfı olarak hizmet vermektedir.

 

                     

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Etiketler :Mudurnu,Bolu,Yazılar,


  Beğen | 1  kişi beğendi